Lesjöfors

Lesjöfors

Lesjöfors är en tätort belägen i Filipstads kommun i Värmland. I en gammal turistbroschyr kunde man läsa följande: ”Långsträckt brukssamhälle i djup sprickdal”. För alla som varit i fjordar och norska och svenska fjäll så kan den beskrivningen tyckas osann men när man tar någon av de vandringsleder som finns och knallar uppför smedgårdsberget så inser man att det är en korrekt beskrivning. Samhället är ungefär fem kilometer långt och åtminstone den östra sidan kan sägas vara brant men även den västra har sina toppar. Lesjöfors är den 674:e största tätorten i Sverige med ca. 1000 invånare. Under de senaste decennierna har orten varit utsatt för en omfattande utflyttning. Mycket beroende på att alla ekonomiska ägg låg i en korg, järnindustrin. Nu finns det några fler större arbetsgivare varav tre företag fortfarande kretsar kring järn och stål, Lesjöfors fjädrar, Lesjöfors mekaniska samt LETAB. Andra företag som håller orten vid liv är OLW och Wasa (i Filipstad) samt kommunen med t.ex. anställda inom hemtjänst. Lesjöfors har fortfarande kvar en stor del av den infrastruktur som behövs för att få ett samhälle att fungera som: skola (förskoleklass till årskurs 9), förskola, dagmammor, 2st livsmedelsaffärer och bensinstation. Det finns också 2st frisserior, tatueringsstudio, pizzeria, museéum, remissprovtagning, servicehus, slalombacke, längdskidspår, vandringsleder, camping och en esperantogård.

Idrott och föreningsliv är ett stort intresse hos de flesta lesjöforsare och det finns ett stort föreningsliv. Bollsporter som fotboll, bandy och innebandy, individ sporter som längdskidor, orientering, jogging, slalom, för de som gillar fordon finns det mc-klubb, skoterklubb och Rämmens traktorförening. För alla som gillar skytte finns även pistolskytte, luftgevärsskytte och sportskytte. Lesjöfors har även en pokerklubb som har blivit framgångsrik.

Genom ideella krafter så har nästan en handfull med vandringsleder tagits i bruk varav Trollstigen är en av de mest populära med tusentals besökare årligen. Vandringsledernas längd varierar från några få kilometer (Trollstigen) till Granbergsleden på nästan femton.

Genom Lesjöfors går även några vältrafikerade kanotleder.

Lesjöfors museéum är också ett populärt besöksmål. Här får man gå in i brukets och samhällets mer än 300 åriga historia på ett fantastiskt och spännande sätt. Lesjöfors museéum har även blivit utsett till ett av Europas bästa 1996. För mer info se hemsidan.

Statyn Sudermatte grundades 1963. Sudermattestatyn restes för att hylla Suderman Mattes, som gjorde avgörande insattser när det gällde tillkommsten av Dalkarssjöhyttans masugn. Hade han inte tagit beslutet att starta masugnen så hade förmodlingen inte järnbruksdriften startat i Lesjöfors några decennier senare. Statyn står vid Sjöstad i Lesjöfors. Intiativ till statyn tog Baron De Geer och skapades av Martti Peitso.

Runt och intill Smeddammen och kanalen kan man sitta och njuta av en härlig och rofylld natur. Till smeddammen kan man gå och ta med sig en fikakorg, promenera eller jogga runt smeddammen och kanalen är verkligen att rekommendera.

Lesjöfors slalombacke är en trevlig skidbacke för både stora och små. Här finns också underbara längdskidspår i olika sträckor beroende på hur långt man vill åka. I slalomstugan kan man sätta sig och fika framför brasan. Dusch och bastu finns här också.

Lesjöfors ligger i mitten av Rämmens fiskevårdsområde vars fiskevatten omfattar 58 sjöar/tjärnar över tre hektar samt 68 mindre vatten. Alla har möjlighet att hitta sitt eget lilla guldkorn. Fisk man kan fånga är framförallt gädda, abborre, mört men det finns även karp, sutare, ål, öring, ruda, sik och gös.

 

Badplatser

Lesjöbyn här finns det camping och stugor att hyra, ett bra badställe med bryggor och en stor gräsmatta, kiosk finns här också.

Bredreven här är man lite mer för sig själv ett lugnt och trevligt badställe.

Djuprämmen är en riktig playa med lång sandstrand och långgruntvatten – ett toppen ställe att bada och njuta på. Det är även mycket fint att campa här.

Dalkarssjön passar bäst om man vill ta ett snabbdopp. Det är ganska djupt överallt men ett toppenställe att bada vid eller sitta på klipporna och se ut över vattnet när solen går ner.

Det finns många små andra mysiga badställen som ligger för sig själv som det går att hitta om man stannar till vid någon sjö runtomkring Lesjöfors.